logo
 drop

Main

Community

Submissions

Help

83753281 visitors

Author Topic: Rom won't load after changing text  (Read 1150 times)

gamedude

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Rom won't load after changing text
« on: June 28, 2011, 03:48:24 pm »
Hi I was trying to translate lines for the nes.From Russian to English now the rom won't load at all.
Using TLP the game uses two different sets of fonts.One for the title screen and one for the rest of the game.


I copied an English font set over the top of the Russian one.Not sure if that was the right way to do it.


title screen before font change.

title screen after font change.

Now when I change any of the text in the game using Thingy it won't load the rom at all.
I just get a black screen.

Proveaux

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 77
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #1 on: June 28, 2011, 04:26:26 pm »
What does your table look like? Without actually looking at game in TLP and seeing if you have the correct portion pulled up it definitely looks like you have to arrow down 7 and to the right one time to get correct portion pulled up. I think the table should look somethink like...
07=A
08=B
09=C
0A=D
0B=E
0C=F
0D=G
0E=H
0F=I
17=J
18=K
And so on.

gamedude

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #2 on: June 28, 2011, 05:00:08 pm »
I had to make 2 tables
first table
00=0
01=1
02=2
03=3
04=4
05=5
06=6
07=7
08=8
09=9
0A=A
0B=B
0C=C
0D=D
0E=E
0F=F
16=G
17=H
18=I
19=J
1A=K
1B=L
1C=M
1D=N
1E=O
1F=P
26=Q
27=R
28=S
29=T
2A=U
2C=W
2D=X
2E=Y
2F=Z
31=/
32=?
33=!
34=#
35=$
36=-
37=:
38=.
second table
07=A
08=B
09=C
0A=D
0B=E
0C=F
0D=G
0E=H
0F=I
17=J
18=K
19=L
1A=M
1B=N
1C=O
1D=P
1E=Q
1F=R
2E=S
2F=T
3E=U
3F=V
4E=W
4F=X
5E=Y
5F=Z
6D=.
6E=!
6F=-

Proveaux

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 77
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #3 on: June 28, 2011, 05:16:26 pm »
Hmm... Sounds like you got that. With the second loaded did you do a search on the text on title screen?
Eg. QPQUMYROXV
And only edit what shows up on title screen and possibly the FF that are within the title screen portion?

gamedude

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #4 on: June 28, 2011, 05:44:36 pm »
When I use the second table and search for the text on the title screen it finds.
The rom won't load even if I change just one letter.

MathOnNapkins

  • Forum Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 567
  • Who ya gonna call
    • View Profile
    • Arc-Nova - Rohmackin' and Chiptunin'
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #5 on: June 28, 2011, 05:55:44 pm »
Maybe the game has a checksum routine that makes it not run if any of the bytes are perceived to have changed? It's been known to exist in some games, iirc. Can you change other bytes of the game and it still runs?

gamedude

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #6 on: June 28, 2011, 06:47:23 pm »
The rom still runs if I change other things.I added more font to game were the wasn't any.

Proveaux

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 77
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #7 on: June 28, 2011, 06:59:19 pm »
What's the full name for this game.

gamedude

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #8 on: June 28, 2011, 07:22:14 pm »
Lines that's the whole name

Proveaux

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 77
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #9 on: June 28, 2011, 09:00:32 pm »
Wasn't able to find that game or anything on it. :(
Hopefully some one else is familiar with it can help.

Auryn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 649
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #10 on: June 28, 2011, 10:56:52 pm »
It really sounds that there is a checksum.
Do you know what the original name was in japanese??
I don't see anything about a game called "Lines" on the net.

KingMike

  • Forum Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4851
  • *sigh* A changed avatar. Big deal.
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #11 on: June 29, 2011, 09:40:21 am »
I've found the game, indeed it is a Russian original.
It was dumped by a well-known Russian in the Famicom dumping scene, in 2008. And that is all the hint I can give. :)
Quote
Sir Howard Stringer, chief executive of Sony, on Christmas sales of the PS3:
"It's a little fortuitous that the Wii is running out of hardware."

Proveaux

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 77
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #12 on: June 29, 2011, 10:10:22 am »
That was just enough. ;)

Auryn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 649
    • View Profile
Re: Rom won't load after changing text
« Reply #13 on: June 29, 2011, 04:07:18 pm »
Yeap, found it too :p

Saddly it really looking there is a checksum and actually you was lucky because if you had changed the "0" in the tiles, you had already triggered the black screen.
What i can say it's that it's not a simple sum because adding 1 to one byte and subtract 1 from the next is still triggering the black screen and that the checksum doesn't cover the rom completely (or you would had triggered it already by changing the tiles); the checksum ends somewhere between x4010 and x40E0
The best way is to use asm to find out where and what checksum it is or just disable the checksum.